Category Archives: Sve kategorije

Recepti za sladokusce

Recepti 1Prekrasno vrijeme, lijepo druženje i ukusne delicije obilježile su prvu Knedlijadu i likerijadu koja je održana danas u Bregani. Mnogi posjetitelji mogli su uživati u svemu onome što su za njih pripremili djelatnici OŠ Milana Langa. Dominirale su knedle od šljiva, no bilo je i onih s makom, trešnjama, linoladom, bademima, senfom, kestenima (najveći obol dala je idejna začetnica cijelog projekta, kuharica Mirjana Bencalić koja je pripremila čak sedam različitih vrsta – marelica, šljiva, sir, hejda, kukuruzne, na pari, od kruha). Za one koji manje vole slatko muški dio kolektiva na čelu s domarom Darkom Celizićem pripremio je ukusan paprikaš s knedlima od kruha, a svi su mogli okusiti i ukusne domaće likere – od višnje, dunje, borovnice, aronije, breskve, oraha…

Učitelji/ce, ravnatelj, administrativno i tehničko osoblje škole posluživali su svojim proizvodima sve nazočne, a povratne informacije koje su dobivali tijekom razgovora potvrdile su da je akcija bila pun pogodak! Svi koji su željeli mogli su i dobrovoljnim prilogom pomoći radu škole (prikupljeno je gotovo 7 tisuća kuna koje će se namijeniti za kupnju školskih potrepština za učenike).

Kao što je i najavljeno, vjeruje se da će ova manifestacija postati tradicionalna.

 

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Kreativnost na djelu

I ove školske godine bavimo se istraživanjem i pokusima u produženom boravku. Istraživali smo zanimljiv način kretanja vode. Voda je uz pomoć papirnatih ubrusa „pobjegla“ iz jedne čaše u drugu. Ovaj pokus možete izvesti kod kuće i pritom se dobro zabaviti. Potrebno vam je: 2 čaše s vodom, jedna prazna čaša, papirnati ubrus i boja za kolače radi boljeg vizualnog dojma (mi smo vodu obojali vodenim bojama).Kreativnost1

 

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Gledam(o) i čitam(o) za vas

Sutra (četvrtak, 19. listopada s početkom u 20 sati) će u samoborskom kinu biti održana premijera dokumentarnog filma “Branko Bošnjak – jedna priča”. Film koji govori o našem bivšem učeniku i njegovu odrastanju (dio filma sniman je i u našoj školi) te njegovu sudjelovanju u Domovinskom ratu. Branko je bio jedan od osnivača Specijalne jedinice policije PU zagrebačke “Alfa”, aktivno se bavio i karateom te se njemu u čast svake godine u Samoboru održava memorijalni turnir. Nesretnim slučajem izgubio je život 1995. a svi koji su ga poznavali, baš kao i potpisnik ovih redaka, reći će vam da se radilo o velikom sportašu, ali prije svega o velikom Čovjeku…

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Razgovor s povodom

Pomoćnici u nastavi velika su pomoć učenicima

preuzeto s Facebook profila Grada Samobora, cijeli razgovor objavljen u Samoborskim novinama

Unatrag nekoliko godina Grad Samobor izdvaja značajna sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi u osnovnim školama na svom području. Ta je aktivnost financirana iz vlastitih sredstava, temeljem Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu. Primjerice, 2015. je godine u Proračunu Grada Samobora bilo osigurano 200.000 kuna za financiranje 11 asistenata u 4 osnovne škole.

U međuvremenu se, temeljem natječaja resornog ministarstva, otvorila mogućnost za pružanjem pomoći većem broju učenika s teškoćama u razvoju. Za provedbu projekta “Vjetar u leđa” Gradu Samoboru odobreno je 1.172.900 kuna, od čega EU financira čak 90%, odnosno 1.055.600 kuna. Projekt se provodi u okviru natječaja “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama”, a sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020.”. Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju, kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

O provođenju programa razgovarali smo s ravnateljem Osnovne škole Milana Langa u Bregani Igorom Matijašićem i defektologinjom – socijalnom pedagoginjom Ljiljanom Fresl.

– U Vašoj školi uspješno se provodi program u kojem suradnici u nastavi pomažu učenicima s poteškoćama u usvajanju vještina ili gradiva. Kako je program pokrenut i što on znači za Vašu školu?

Igor Matijašić: Program je pokrenut na temelju prijave Grada Samobora za sredstva iz fondova Europske Unije za projekt suradnika u nastavi. Projekt je prošao i sada su 22 učenika samoborskih osnovnih škola obuhvaćena tim projektom, a o njima brine 20 suradnika u nastavi. U našoj školi angažirano je 6 pomoćnika u nastavi za jednako toliko učenika. Do sada smo imali 4 suradnika u nastavi, za koje je sredstva osiguravao Grad Samobor, a sada su oni financirani sredstvima Europske Unije pa smo time dobili još 2 suradnika u nastavi.

– Je li to dovoljan broj suradnika obzirom na potrebe učenika i škole?

Igor Matijašić: Naravno da nije. No, kad gledamo u cjelini zadovoljni smo, jer ti učenici imaju itekako veliku korist i svakodnevnu pomoć, što im do sada nismo mogli omogućiti.

– Što konkretno radi pomoćnik u nastavi?

Ljiljana Fresl: Suradnici u nastavi rade direktno i individualno s pojedinim učenicima koji imaju određene poteškoće u usvajanju vještina ili gradiva u zadanom programu. Naglašavam da je do povećanih potreba za suradnicima u nastavi došlo kroz proces razvoja našeg školstva i kroz program inkluzije, prema kojem se sve više djece, koja su prije bila izdvojena i polazila posebne programe ili škole, sada uključuje u redovnu nastavu. Dakle, asistent ili pomoćnik u nastavi posvećuje se pojedinom djetetu u skladu s njegovim potrebama, jer svako dijete ima neki drugi problem ili potrebu.

– Navedite nam nekoliko primjera.

Ljiljana Fresl: Na primjer, imamo dijete koje boluje od cerebralne paralize pa ima potrebu da mu se pomogne općenito i u svemu, od dolaska u školu, pripreme pribora i pomagala, u čitanju, pisanju i tako dalje, do djece koja imaju manje ili veće disleksične ili disgrafične poteškoće pa im se pomaže u tome. Tu su i djeca s ADHD sindromom, koja su vrlo nemirna, teško se koncentriraju i prate redovnu nastavu, a tu asistent ima pomoćnu ulogu i olakšava i nastavniku i djetetu da svlada redovan program.

– Kakva je suradnja s Gradom i gradskim odjelom za društvene djelatnosti?

Igor Matijašić: Suradnja je iznimno kvalitetna i to od samog početka, od kada se krenulo u natječaj i odabir kandidata. Naravno, proces biranja kandidata je potrajao, jer uvijek postoji mogućnost da neki od njih dobije posao negdje drugdje, ali Grad je za takve slučajeve osigurao i zamjene, a svi su prošli i potrebnu edukaciju. Već je vidljiva velika korist ovog programa, ne samo u ocjenama učenika, već i u njihovoj socijalizaciji, prihvaćenosti od strane drugih učenika i općem napretku, što samo po sebi opravdava postojanje suradnika u nastavi. Sada je najvažnije zadržati taj kontinuitet pa će rezultati biti još vidljiviji i bolji.

– Što po struci ili profesiji moraju biti suradnici u nastavi i kakvu edukaciju prolaze?

Ljiljana Fresl: Po profesiji suradnici ne moraju usko stručno biti vezani uz pedagogiju, dovoljno je da imaju završeno srednje obrazovanje. Svi prolaze temeljitu višednevnu edukaciju za suradnike u nastavi u organizaciji Udruge Idem, imaju svoje voditelje i supervizore, a stručne službe i koordinatori u školama nakon toga pružaju im potrebnu podršku na dnevnoj bazi, kako bi se problemi koji se pojavljuju odmah rješavali. Većina naših suradnika ima visoku stručnu spremu, no to nije uvjet da biste postali asistent u nastavi. Jedna od važnijih stvari je da kandidat ima senzibilitet, empatiju i volju da pomaže toj djeci. Što se toga tiče, dobro smo izabrali, jer su već do sada pokazali jako dobre rezultate, pogotovo u dijelu socijalizacije svojih učenika.

Igor Matijašić: Suradnici u nastavi birali su se putem natječaja i sa svakim kandidatom stručnjaci iz škole, uz predstavnike Grada, obavili su razgovor. Treba naglasiti da Grad i dalje kroz program, za mogućnost proširenja programa ili pak za zamjene postojećih suradnika, osigurava edukaciju novih asistenata.

– Hoće li se projekt širiti, odnosno što se još može u tom programu poboljšati u korist nastavnika i djece?

Igor Matijašić: Kako sam već rekao, sve škole voljele bi imati i više suradnika u nastavi, kako bi se programom obuhvatilo što više djece, jer potrebe su sve veće. To, naravno, ponajprije ovisi o financijskim sredstvima. Ipak, najvažnije je da je ovaj sustav zaživio, da se uspostavio kontinuitet kojim se djeci iz godine u godinu pomaže i da nema prekida u tom procesu.

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS