Category Archives: Informatika on line

Kap dobrote – KapA na dar!

 

U petak, 22. siječnja,  područnim školama Grdanjci i Novo Selo bilo je veliko veselje. Svi učenici dobili su kapice na dar. Kape je ručnim radom, petlju po petlju, isplela učiteljica informatike Sanja Barbarić. Svaki učenik dobio je kapicu po želji, sam je odabrao boju i model. Još jednom se pokazalo da su djeca i učitelji u područnim školama jedna velika obitelj u kojoj vlada osjećaj pripadnosti, prijateljstva i bliskosti.

A biti učitelj je životna misija, a ne zanimanje…
- U ova teška vremena potresa i korone, nastave u školi i online, pomislila sam da bi bilo dobro učenike iznenaditi lijepom gestom. A znala sam da im se sviđaju kape koje ja nosim. Stalno o njima pričaju. Najveća nagrada za moj trud je osmijeh i sreća u očima djeteta. Kad to vidim, onda znam – vrijedilo je! – riječi su učiteljice Sanje.
Kap dobrote = kapa na dar!
20210122_093556

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Zadaci iz Informatike za jedanaesti i dvanaesti tjedan 1abcg 2abcbns 5ab

Radni materijali i zadaci iz Informatike za jedanaesti i dvanaesti tjedan nastave na daljinu za slijedeće razrede:

1abcg – Projektni zadatak: izrada plakata “Kako se borimo protiv zločestih virusa?”

Plakat je stranica papira, ili bilo koja stranica u digitalnom dokumentu neke aplikacije, na kojoj učenik uz pomoć slova, crteža ili gotovih sličica ukratko može ispričati priču – kako se borimo s virusom. Plakat ćemo raditi tijekom 4 školska sata, odnosno na satovima informatike tijekom dva tjedna. U školi ćemo koristiti aplikaciju za crtanje u kojoj je moguće umetnuti tekst. Tekst treba pisati manjom veličinom slova kako bi se na stranici mogle nalaziti i slike.

Ukoliko učenici ne dolaze u školu rad trebaju napraviti kod kuće. Lijepo molim roditelje da mi, u tom slučaju, rad učenika pošalju do 5. 06. 2020. kako bih radove mogla ocijeniti. Svaki učenik dobit će dvije ocjene iz ovog projektnog zadatka: jednu za trud, a drugu za kvalitetu napravljenog.

 

2abcgns – Projektni zadatak: izrada plakata “Kako se borimo protiv zločestih virusa?”

Plakat je stranica papira, ili bilo koja stranica u digitalnom dokumentu neke aplikacije, na kojoj učenik uz pomoć slova, crteža ili gotovih sličica ukratko može ispričati priču – kako se borimo s virusom. Svi učenici drugih razreda na plakatu mogu i trebaju koristiti gotove sličice koje se nalaze na internetu. Plakat ćemo raditi tijekom 4 školska sata, odnosno na satovima informatike tijekom dva tjedna. U školi ćemo koristiti aplikaciju za pisanje Word u kojoj je moguće umetnuti bilo kakvu sličicu ili crtež. Tekst treba pisati manjom veličinom slova kako bi se na stranici mogle nalaziti barem tri manje slike.

Ukoliko učenici ne dolaze u školu rad trebaju napraviti kod kuće. Lijepo molim roditelje da mi, u tom slučaju, rad učenika pošalju do 5. 06. 2020. kako bih radove mogla ocijeniti. Svaki učenik dobit će dvije ocjene iz ovog projektnog zadatka: jednu za trud, a drugu za kvalitetu napravljenog.

5ab

Projektni zadatak: izrada plakata “Kako se borimo protiv zločestih virusa?”

Plakat je stranica papira, ili bilo koja stranica u digitalnom dokumentu neke aplikacije, na kojoj učenik uz pomoć slova, crteža ili gotovih sličica s interneta ukratko može ispričati priču – kako se borimo s virusom. Svi učenici na plakatu mogu i trebaju koristiti gotove sličice koje se nalaze na internetu, i koje će sami potražiti.  Plakat ćemo raditi tijekom 4 školska sata, odnosno na satovima informatike tijekom dva tjedna. Koristit ćemo aplikaciju za pisanje Word u kojoj je moguće umetnuti bilo kakvu sličicu ili crtež. Tekst treba pisati manjom veličinom slova, veličinom 9 (sve osim naslova) kako bi se na stranici mogle nalaziti barem tri manje slike.

Ukoliko učenici 5a i 5b razreda znaju napraviti prezentaciju umjesto plakata mogu izraditi prezentaciju.  No, to nije uvjet za odličnu ocjenu. Lijepo molim sve učenike da mi svoje radove pošalju do 5. 06. 2020. kako bi ih mogla ocijeniti. Svaki učenik dobit će dvije ocjene iz ovog projektnog zadatka: jednu za trud, a drugu za kvalitetu napravljenog.

Svakako, nije dovoljno napisati naslov plakata, jednu rečenicu teksta i staviti jednu sličicu.

Također, napominjem, ovaj zadatak ne može se raditi u bilježnici ili na mobitelu!

 

Za sve učenike stavljam primjer ispravno napravljenog plakata:

Primjer plakata

Lijepi pozdrav svima,

sbarbaricosml@gmail.com

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Zadaci iz Informatike za deseti tjedan za 1abcg 2abcgns 5ab

Radni materijali i zadaci iz Informatike za deseti tjedan nastave na daljinu za slijedeće razrede:

1abcg – Ponavljam zadatak! – Poigrajmo se pisanjem

Zadatak prošli tjedan bio je napisati imena koja počinju zadanim slovima redom po abecedi i od svakog imena napraviti kratku rečenicu.  Rečenice je trebalo napisati na računalu u bilo kojoj aplikaciji za pisanje. Ovaj zadatak je jako malo učenika prvih razreda napravilo, ili mi roditelji nisu poslali radove. Zato molim sve roditelje, a koji to još nisu učinili, da mi što prije pošalju zadaću kako bi je mogla ocijeniti. Ne mogu ocijeniti odličnom ocjenom ono što ne vidim.

Svi učenici koji su ispunili svoj zadatak prošli tjedan mogu se sada poigrati na stranici:  https://kidmons.com/game/piano-online

 

2abcgns – Ponavljam zadatak! – Poigrajmo se pisanjem

Zadatak prošli tjedan bio je napisati priču koja počinje rečenicom: Šest šašavih šarenih šešira šeta šumom. Ovaj zadatak dio učenika drugih razreda nije napravio, ili mi roditelji nisu poslali radove. Zato molim sve roditelje koji to još nisu učinili da mi što prije pošalju zadaću kako bi je mogla ocijeniti. Ne mogu ocijeniti odličnom ocjenom ono što ne vidim.

Svi učenici koji su ispunili svoj zadatak prošli tjedan mogu se sada poigrati na stranici: https://kidmons.com/game/piano-online

5ab

Tema i ovaj tjedan je uređivanje teksta u digitalnom obliku. Prošli tjedan napisali smo tekst (preko cijele stranice papira) koji je imao početnu rečenicu “Šest šašavih šarenih šešira šeta šumom.” Tekst je trebalo spremiti kao dokument, takav je bio zadatak. Sad nastavljamo dalje.

1. Tekstu ćemo dodati naslov ŠEŠIRI i staviti ga na sredinu.                                     2. Veličina svih slova u tekstu treba biti 11, a tip slova treba biti Times New Roman                                                                                                                                    3. Sve imenice u tekstu ćemo iskositi i pretvoriti u crvena slova.                              4. Sve glagole u tekstu podcrtamo i pretvorimo u plava slova.                                   5. Svaku riječ šeširi povećamo na veličinu 12.                                                               6. Na kraju priče stavimo svoj potpis, ime autora priče.

Tekst priče treba spremiti kao promjenu u ranije stvorenu dokumentu i poslati ga meni e-mailom na dolje navedenu adresu.

Ovaj zadatak ne može se raditi u bilježnici ili na mobitelu!

 

Lijepi pozdrav svima,

sbarbaricosml@gmail.com

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Zadaci iz Informatike za deveti tjedan za 1abcg 2abcgns 5ab

Radni materijali i zadaci iz Informatike za deveti tjedan nastave na daljinu za slijedeće razrede:

1abcg – Poigrajmo se pisanjem

Zadatak ovaj tjedan je napisati imena koja počinju zadanim slovima redom po abecedi i od svakog imena napraviti kratku rečenicu.  Rečenice treba napisati na računalu u bilo kojoj aplikaciji za pisanje.

Primjer:                                                                                                                               Naša Ana se jutros rano probudila.                                                                                     Baka Barbara napravila joj je doručak.     … itd.

Molim roditelje da učenicima pomognu otvoriti aplikaciju za pisanje.

 

2abcgns – Poigrajmo se pisanjem

Zadatak ovaj tjedan je napisati priču koja počinje rečenicom:

Šest šašavih šarenih šešira šeta šumom.

Priču treba napisati na računalu u bilo kojoj aplikaciji za pisanje. Priča mora imati barem 10 rečenica, a koje imaju najmanje 6 riječi (svaka).

Molim roditelje da učenicima pomognu otvoriti aplikaciju za pisanje.

5ab

Tema ovaj tjedan su: Alati za uređivanje teksta.

Otvorite udžbenik, pročitajte i proučite stranice 108, 109, 110.

Nakon toga na računalu otvorite aplikaciju za pisanje Word i napišite priču koja počinje rečenicom:

Šest šašavih šarenih šešira šeta šumom.

Tekst priče treba spremiti kao dokument i poslati meni e-mailom na dolje navedenu adresu. Nagrada za lijepu priču bit će vam odlična ocjena.

 

Lijepi pozdrav svima,

sbarbaricosml@gmail.com

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Zadaci iz Informatike za osmi tjedan 1abcg 2abcgns 5ab

Radni materijali i zadaci iz Informatike za osmi tjedan nastave na daljinu za slijedeće razrede:

1abcg – Ponovimo kako pišemo uz pomoć računala

Zadatak ovaj tjedan je napisati riječi (stvari ili imena) koje počinju zadanim slovima po abecedi. Treba ih napisati na računalu u bilo kojoj aplikaciji za pisanje. Abeceda je u prilogu.

Abececa za prvi razred

Molim roditelje da učenicima pomognu otvoriti aplikaciju za pisanje.

2abcgns – Ponovimo kako pišemo uz pomoć računala

Zadatak ovaj tjedan je napisati rečenice (od barem 5 riječi) koje počinju zadanim slovima po abecedi. Treba ih napisati na računalu u bilo kojoj aplikaciji za pisanje. Abeceda je u prilogu.

Abeceda za drugi razred

Molim roditelje da učenicima pomognu otvoriti aplikaciju za pisanje.

5ab

Tema ovaj tjedan su: Alati za uređivanje teksta.

Otvorite udžbenik, pročitajte i proučite stranice 104, 105, 106 i 107. Nakon toga na računalu otvorite aplikaciju za pisanje Word, napišite nekoliko rečenica i izradite vježbu 1 i vježbu 2 iz udžbenika.

Za domaću zadaću treba naučiti sve pojmove koji su opisani u udžbeniku na ovim stranicama.

 

Lijepi pozdrav svima,

sbarbaricosml@gmail.com

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Zadaci iz Informatike za sedmi tjedan 1abcg 2abcgns 5ab

 

Radni materijali i zadaci iz Informatike za sedmi tjedan nastave na daljinu za slijedeće razrede:

1abcg – Programiranje na zabavni način

Zadatak ovaj tjedan je na https://code.org/learn, odabrati hrvatski jezik. odabrati MINECRAFT, pratiti upute i riješiti zadatke, poigrati se programirajući.

2abcgns – Programiranje na zabavni način

Zadatak ovaj tjedan je na https://code.org/learn, odabrati hrvatski jezik. odabrati MINECRAFT, pratiti upute i riješiti zadatke, poigrati se programirajući.
5ab

Otvoriti word i odgovoriti na pitanja iz udžbenika na str. 93. – Provjerite svoje znanje. Pitanja ne treba prepisivati. Odgovore treba poslati na dolje navedeni e-mail. Tko nema aplikaciju za pisanje može odgovore čitko napisati u bilježnicu, slikati i poslati sliku. Nikako odgovore ne treba slati pomoću Teamsa, jer to nije zadatak.

 

Lijepi pozdrav svima,

sbarbaricosml@gmail.com

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Materijali i zadaci za 1abcg 2abcgns 5ab za šesti tjedan iz Informatike

Radni materijali i zadaci iz Informatike za šesti tjedan nastave na daljinu za slijedeće razrede:

1abcg – Mozgalice riječima i Matematičke mozgalice

Za ovaj tjedan zadatak za učenike je pogledati što piše u udžbeniku na stranicama 61 i 62 – Mozgalice riječima i Matematičke mozgalice.  Nakon toga riješiti u radnoj bilježnici stranicu 42 i 43 pod istim naslovom. Molim roditelje da pomognu učenicima pročitati tekst u udžbeniku.

2abcgns – Uvod u programiranje
Za ovaj tjedan zadatak za učenike je u aplikaciji za pisanje napisati redom što sve rade nakon što se ujutro probude.
Primjer:
1. otvorim oči ili protegnem se ili…
2. ustanem iz kreveta ili …
3. obučem se ili umijem se ili…
i sve tako redom do ručka.
O tome smo već ranije na satu pričali, a sad treba sve samo redom napisati.

5ab

Otvoriti word ili neku drugu aplikaciju za pisanje i odgovoriti na pitanja iz udžbenika na str. 89. – Provjerite svoje znanje. Pitanja ne treba prepisivati. Odgovore treba poslati na dolje navedeni e-mail. Tko nema aplikaciju za pisanje može čitko pisati u bilježnicu, slikati i poslati sliku. Nikako odgovore ne treba slati pomoću Teamsa, jer to nije zadatak.

Lijepi pozdrav svima,

sbarbaricosml@gmail.com

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Materijali i zadaci za Informatiku 1abcg 2abcgns 5ab – peti tjedan

Radni materijali i zadaci iz Informatike za peti tjedan nastave na daljinu za slijedeće razrede:

1abcg – Rješavanje logičkih zadataka

Za ovaj tjedan zadatak za učenike je pogledati što piše u udžbeniku na stranicama 58, 59 i 60 – Rješavanje logičkih zadataka.  Nakon toga riješiti u radnoj bilježnici stranicu 41 pod istim naslovom. Molim roditelje da pomognu učenicima pročitati tekst u udžbeniku.

2abcgns – Matematičke mozgalice
Za ovaj tjedan zadatak za učenike je pročitati što piše u udžbeniku na stranicama 78, 79, 80 i 81 – Matematičke mozgalice. Nakon toga riješiti u radnoj bilježnici sudoku na stranici 43.

5ab

U ovom tjednu nemamo novu temu, već svi oni učenici koji nisu poslali zadaću ili sliku svoje zadaće na papiru (ispravno napisan e-mail) trebaju to učiniti do kraja ovog tjedna.

Lijepi pozdrav svima,

sbarbaricosml@gmail.com

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Materijali i domaća zadaća 1abcg 2abcgns 5ab – treći tjedan

Radni materijali i domaća zadaća iz Informatike za treći tjedan nastave na daljinu za slijedeće razrede:

1abcg

Za ovaj tjedan zadaća za učenike je pogledati prezentaciju u prilogu i zabaviti se rješavanjem različitih logičkih zadataka. Molim roditelje da pomognu učenicima pročitati zadatke koji se nalaze na slajdovima prezentacije.

2abcgns
Za ovaj tjedan zadaća za učenike je pogledati prezentaciju u prilogu i zabaviti se rješavanjem različitih logičkih zadataka. Molim roditelje da pomognu učenicima pročitati zadatke koji se nalaze na slajdovima prezentacije ukoliko za to postoji potreba.

5ab

U ovom tjednu tema nam je Sigurnost i privatnost na Internetu. Radni materijali i zadaci nalaze se u prilogu:

V RAZRED Internet 3 Sigurnost i privatnost

sbarbaricosml@gmail.com

Rad od kuće Sanja

Domaća zadaća iz Informatike 1abcg 2abcgns 5ab – drugi tjedan

Domaća zadaća iz Informatike za drugi tjedan nastave na daljinu za slijedeće razrede:

1abcg

Učenici su u prvom tjednu imali zadaću – nacrtati sebe kako gledaju školu na TV-u u aplikaciji za crtanje.
Za ovaj tjedan zadaća za učenike je: na TV-u pogledati omiljeni crtić i onda u aplikaciji za crtanje nacrtati likove iz tog crtića, oblicima ili bez njih.
A nakon toga molim roditelje da mi to pošalju mailom na adresu: sbarbaricosml@gmail.com

2abcgns

Učenici su u prvom tjednu imali zadaću – napraviti pozivnicu za rođendan uz pomoć lijepih slova u aplikaciji za pisanje.

Za ovaj tjedan zadaća za učenike je: u aplikaciji za crtanje ili u aplikaciji za pisanje napraviti plakat na kojem će biti slika ili tekst – mozgalica – poslovica iz našeg kraja, bilo koja koju su čuli, uz pojašnjenje i crtež, sličicu.

A nakon toga  molim roditelje da mi uradak pošalju mailom na adresu: sbarbaricosml@gmail.com.

5ab

Učenici su u prvom tjednu trebali odgovoriti na 5 pitanja vezanih uz odgledanu emisiju na televiziji.

U drugom tjednu (ovom) trebaju napisati i poslati ispravan e-mail prema pravilima i strukturi koju su dobili. Mail treba poslati na adresu:

sbarbaricosml@gmail.com

Rad od kuće Sanja

Lijepi pozdrav i ugodno pisanje zadaće vam želim!

Učiteljica Sanja Barbarić

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS